Studienamiddag: in de greep van schuldgevoelens

Datum
Friday, September 16, 2022
Start
13.15u
Einde
17u
Locatie
Campus Sanderus – Molenstraat 8 – 2018 Antwerpen

Schuldgevoelens als hefboom tot verandering en waarden-volle verbinding

Bij elkeen steken vroeg of laat wel eens schuldgevoelens de kop op. Het niet 100% kunnen voldoen aan maatschappelijke instructies of verwachtingen, het gevoel te falen binnen belangrijke levensdomeinen , het gevoel tekort te schieten naar anderen of meer nog, het opmerken dat je dierbaren iets aandoet, vormen allemaal goed voedsel voor schuldgevoelens. Meestal ebben deze snel weer weg, maar soms kunnen ze mensen, zowel kinderen, jongeren als ouders, in de greep hebben en klemzetten. Sommigen gaan alles in het werk zetten om ‘de schuld’ recht te zetten, terwijl anderen stilvallen en zich proberen onzichtbaar te maken. Wanneer deze schuldgevoelens toxische proporties aannemen, bepalen ze hun hele doen en laten en laten hen niet meer los. Ze vervreemden mensen van hun dierbaren en omgeving.  

Tijdens de workshop reiken we een kader en handvatten aan om deze soms overweldigende schuldgevoelens of -gedachten van cliënten te begrijpen en om ons in gesprekken te positioneren, zodat we deze vaak existentiële thema’s kunnen bespreken. We exploreren mogelijkheden om als therapeut of counselor schuldgevoelens van cliënten serieus te nemen, de betekenis ervan te exploreren en nieuwe perspectieven te ontdekken. Door ‘waarden-volle’ aspecten naar de voorgrond te brengen creëren we opnieuw een gevoel van ertoe doen en erbij horen met belangrijke personen en de gemeenschap.

Sabine Vermeire

Systeemtheoretisch en narratief psychotherapeut, opleider, supervisor en staflid aan de Interactie-Academie vzw.  Expertiseterreinen zijn werken met kinderen, jongeren, ouders en gezinnen in zorgwekkende omstandigheden (hechtingsmoeilijkheden,  geweld, misbruik, pijnlijke levensgeschiedenissen, psychiatrische problematiek) en het werken met creatieve methodieken als het praten stokt. Zij publiceerde over deze thema’s en engageerde zich in meerdere projecten binnen dit veld. Ze is medebezieler van het NDC² (Narratief, Dialogisch en Collaboratief Collectief van de Lage Landen).

Inschrijven is verplicht:

Schrijf je in via https://navormingenmechelenantwerpen.thomasmore.be/Seminar/85400100

Of schrijf je rechtstreeks in via onderstaande knop:

Schrijf je in

Artikel geschreven door:
Els Van Daele
Systeempsychotherapeut, seksuoloog, criminoloog