Schrijf je in

Opleiding Relatietherapie: slingeren tussen autonomie en verbinding

Deze opleiding vertrekt van theorieën die handelen over partnerrelaties en relatietherapie en die onderzoeken hoe intimiteit en persoonlijke groei tussen partners bevorderd kan worden. David Schnarch, Terry Hargrave, Esther Perel, Jürg Willi en anderen passeren de revue. De opleiding legt een sterke focus op hoe paren kunnen leren omgaan met verschil, hoe intimiteit en identiteit samen kunnen gaan. Er wordt vooral geoefend op specifieke intimiteitsbevorderende vaardigheden als relatie- therapeut. We maken gebruik van literatuur, rollenspelen en videomateriaal om onze kennis te verruimen en te verdiepen. Deelnemers brengen een casus in voor supervisie. Er zal aandacht zijn voor de persoon achter de relatietherapeut en hoe die onder invloed van eigen ervaringen met de liefde meer aansluiting voelt bij bepaalde theorieën of overtuigingen in de wereld van de relatietherapie.

Verbinding en autonomie als kompas voor de liefde
Gedurende deze dag staan we stil bij de liefde. Wat is de liefde? Wat begrijpen we intussen al van de liefde en dat kluwen van emoties? Wat is het dat partners en bij uitbreiding alle mensen (dus ook onszelf) verbindt? Theorie wordt afgewisseld met oefeningen die in relatie- therapie gebruikt kunnen worden.

Durven differentiëren
Deze dag gaan we in op hoe de intimiteit bij koppels kan verbeteren door te durven differentiëren. Hoe paren leren kijken naar de balans tussen enerzijds tegemoet komen aan de ander maar anderzijds toch trouw blijven aan zichzelf. Wat kan iemand op moeilijke momenten van de ander verwachten en waar begint hun eigen verantwoordelijkheid. We leren hoe paren in deze dans verstikt kunnen geraken en elkaar de hand kunnen reiken.

Inoefenen van therapeutische interventies
Koppels raken soms verstrikt in negatieve relatiecirkels waarbij ze het contact met elkaar en het onderlinge vertrouwen verliezen. We leren deze relatiecirkels herkennen en doorbreken zodat er ruimte kan komen voor nieuwe verbindende dialogen. We onderzoeken op welke manier de één eigen angsten, die moeilijk te verdragen zijn, delegeert aan de ander en hoe dit persoonlijke groei en echte intimiteit van het paar in de weg staat. Zowel verbale als creatieve interventies komen aan bod.

Intimiteit als beste glijmiddel
Het thema differentiatie en zelfregulatie wordt verder toegepast op seksuele problemen. Want precies op het terrein van seksualiteit is het belangrijk om het evenwicht te vinden tussen focussen op jezelf én verbinding maken met de ander. We krijgen meer zicht op libido- problemen en hoe we dit in relatietherapie kunnen bespreken. Om te kunnen verschillen is  in contact zijn met jezelf en het versterken van je eigen basisveiligheid fundamenteel..  We leren, samen met gastdocent Bernadette Michiels lichaamsgerichte interventies aan om dit te bevorderen.

Recept voor goeie seks in langdurige relatie: verschilligheid!
Als paren vele jaren samen zijn, zijn er verschillende fases die ze doorlopen en hindernissen van buitenaf en van binnenuit die ze het hoofd moeten bieden. We leren hoe paren telkens opnieuw kunnen stagneren of groeien en hoe het seksuele hierin een rol speelt.

De persoon achter de relatietherapeut
Een dag lang staan we stil bij onze eigen ervaringen met de liefde. Wat deed ons geloven in de liefde? Waar en wanneer is ons geloof in de liefde veranderd ? Hoe beïnvloeden onze eigen ervaringen met de liefde ons werk als relatietherapeut en ons beeld van koppels?

Hoofdopleider: Ilse Penne
Ilse Penne (°1972) is klinisch psycholoog, seksuoloog, systeemtherapeut. Ze is erkend opleider en supervisor door de BVRGS. Naast het werk als opleider in het derde jaar in IPRR en in andere instituten (Ugent, KUL) is ze werkzaam in CGG Waas & Dender te Dendermonde. Ze praat en publiceert over het thema intimiteit en seksualiteit bij koppels.

Gastopleider: Bernadette Michiels

Seksuoloog, Psychotherapeut, en supervisor. Als systeemtherapeut richt ze zich specifiek op interactieschema’s, gedragspatronen en de link met hechtingsthema’s. Continue bijscholing heeft daar andere elementen aan toegevoegd zoals lichaamswerk, Animal Assisted Therapy en themagecentreerde interactie (TGI).

Voor wie?
De opleiding richt zich naar hulpverleners en therapeuten die een bachelor of master behaalden in de humane wetenschappen. Een belangrijke voorwaarde is dat de deelnemers met koppels werkzaam zijn in hun therapiepraktijk op het moment van de opleiding.

Praktisch
Is dit iets voor jou? Stuur je vraag voor deelname naar Ilse Penne (ilsepenne.iprr@gmail.com). Graag duidelijk je werk- setting vermelden.

Of schrijf je in via onderstaande knop

Schrijf je in

Inhoud:

Er wordt ingegaan op hoe we seksuele zorgen bespreken en therapeutisch behandelen.  De ordening komt aan bod, het beweging krijgen in libidoverschillen en pijnproblemen. Inspiratie wordt gezocht in de seksuologie maar ook in EFT en het differentiatiedenken van Schnarch. Als paren vele jaren samen zijn, zijn er verschillende fases die ze doorlopen en hindernissen van buitenaf en van binnenuit die ze het hoofd moeten bieden. We leren hoe paren telkens opnieuw kunnen stagneren of groeien en hoe het seksuele hierin een rol speelt. Theorie wordt afgewisseld met concrete oefeningen en rollenspel. Casusbesprekingen komen aan bod.

Voor wie?
De opleiding richt zich naar hulpverleners en therapeuten die een bachelor of master behaalden in de humane wetenschappen. Een belangrijke voorwaarde is dat de deelnemers met koppels werkzaam zijn in hun therapiepraktijk op het moment van de opleiding.

Praktisch

De zesdaagse opleiding zal doorgaan op 21/10, 9/12, 20/1,24/3, 5/5 en 16/6.
De prijs bedraagt 780€.

De opleiding komt in aanmerking voor subsidie via de KMO-portefeuille. Meer informatie hierover vind je op https://www.iprr.be/kmo-portefeuille/. Opgelet, als je inschrijft via KMO-portefeuille dien je de betaling via hen te laten uitvoeren.

Lesgever(s)

No teachers scheduled yet.

Had je deze ook al gezien?

Deze opleidingen zouden je ook kunnen interesseren