Schrijf je in

Inhoud:

Opleiding Relatietherapie: slingeren tussen autonomie en verbinding

Deze opleiding vertrekt van theorieën over partnerrelaties en relatietherapie en onderzoekt hoe intimiteit en persoonlijke groei tussen partners bevorderd kan worden. David Schnarch, Esther Perel, Jürg Willi en anderen passeren de revue. De focus ligt op hoe paren kunnen omgaan met verschil en hoe intimiteit en identiteit hand in hand gaan. Er wordt vooral geoefend op specifieke, intimiteitbevorderende interventies als relatie- therapeut. Gebruik makend van literatuur, rollenspelen en videomateriaal verdiepen we onze kennis.  Er zal tevens aandacht zijn voor de persoon achter de relatietherapeut. De eigen ervaringen met de liefde spelen immers door in het therapeutisch werk.

Durven differentiëren

We gaan in op hoe de intimiteit bij koppels kan verbeteren door te durven differentiëren. Hoe paren leren kijken naar de balans tussen enerzijds tegemoet komen aan de ander maar anderzijds toch trouw blijven aan zichzelf. Wat kan iemand op moeilijke momenten van de ander verwachten en waar begint hun eigen verantwoordelijkheid? We leren hoe paren in deze dans verstrikt kunnen geraken en hoe partners elkaar de hand kunnen reiken.

Inoefenen van therapeutische interventies
Koppels raken soms verstrikt in negatieve relatiecirkels waarbij ze het contact met elkaar en het onderlinge vertrouwen verliezen. We leren deze relatiecirkels herkennen en doorbreken zodat er ruimte kan komen voor nieuwe verbindende dialogen. We onderzoeken op welke manier de één eigen angsten, die moeilijk te verdragen zijn, delegeert aan de ander en hoe dit persoonlijke groei en echte intimiteit van het paar in de weg staat. Zowel verbale als creatieve interventies komen aan bod.

Intimiteit als beste glijmiddel

Het thema differentiatie en zelfregulatie wordt verder toegepast op seksuele problemen. Net op het terrein van seksualiteit is het belangrijk om het evenwicht te vinden tussen focussen op jezelf én verbinding maken met de ander. We krijgen meer zicht op libido-problemen en hoe we dit in relatietherapie kunnen bespreken. Om te kunnen verschillen is het contact met jezelf en je eigen lichaam belangrijk. Als paren vele jaren samenblijven, doorlopen ze verschillende fases en botsen ze op hindernissen van buitenaf en van binnenuit. We bespreken hoe paren telkens opnieuw kunnen stagneren of groeien en hoe seksualiteit hierin een rol speelt.

De persoon achter de relatietherapeut
Stilstaan bij eigen normen en waarden over de liefde is noodzakelijk als therapeut. Wat deed ons geloven in de liefde? Waar en wanneer is ons geloof in de liefde veranderd? Hoe beïnvloeden onze eigen ervaringen met de liefde ons werk als relatietherapeut en ons beeld op bepaalde processen?

Hoofdopleider: Ilse Penne
Ilse Penne (°1972) is klinisch psycholoog, seksuoloog, systeemtherapeut. Ze is erkend opleider en supervisor door de BVRGS. Naast het werk als opleider in het derde jaar in Thomas More-IPRR en in andere instituten (Ugent, KUL) is ze werkzaam in CGG Waas & Dender te Dendermonde. Ze praat en publiceert over het thema intimiteit en seksualiteit bij koppels.

Voor wie?
De opleiding richt zich naar hulpverleners en therapeuten die een bachelor of master behaalden in de humane wetenschappen.

Praktisch:

De vierdaagse opleiding zal doorgaan op 9/1/2024, 16/1/2024, 6/2/2024, 13/2/2024
De prijs bedraagt 560€.

We starten om 9u30 en eindigen om 16u30.


Is dit iets voor jou? Stuur je vraag voor deelname naar Ilse Penne (ilsepenne.iprr@gmail.com) of Cinthe Lemmens (cinthe.lemmens@iprr.be). Graag duidelijk je werk- setting vermelden.

leestip: Penne, I. (2016). Slingeren tussen verbinding en autonomie. Systeemtherapie, 28(1), 24-35.

Of schrijf je in via onderstaande knop

Schrijf je in

Lesgever(s)

No teachers scheduled yet.

Had je deze ook al gezien?

Deze opleidingen zouden je ook kunnen interesseren