System Overload: Inleiding in de systeemtherapie:


In deze 5 dagen willen we je graag kennis laten maken met de veelzijdigheid die systeemtherapie te bieden heeft. Binnen het systemisch werken zoeken we niet naar oorzaken maar focussen we wel op de interacties en gedragingen binnen het systeem. Dit is de grondhouding van een systeemtherapeut: begrijpen wat er gebeurt tussen mensen. Begrip kan verandering faciliteren en met deze inleiding willen we jullie daar vooral van laten proeven.

De eerste 4 dagen focussen we vooral op theorie met veel praktische voorbeelden uit onze eigen praktijk en ruimte voor oefeningen en casuïstiek. Er komen 6 verschillende perspectieven aan bod: structureel, communicatief, narratief, oplossingsgericht, hechtingsgericht en contextueel. We zullen de visie en meest typerende interventies/technieken van ieder perspectief belichten om zo het systeemdenken te verhelderen. Na iedere dag kan je iets meenemen om mee aan de slag te gaan in jullie eigen werkcontext.

Bij de oefeningen gaan we soms ervaringsgericht aan de slag. Daarmee doelen we op 'het gebruik van de eigen persoon'. Enerzijds is het vooral belangrijk om zelf te ervaren hoe bepaalde oefeningen zijn en anderzijds willen we het denken over 'het zelf' ermee op gang brengen. Tussen ons en de hulpvrager vindt nl. ook een interactie plaats waar onze eigen geschiedenis/achtergrond/ideeën een rol kunnen spelen. Daar bewuster leren mee omgaan vormt een deel van de systemische hulpverlener. Met deze soort ervaringsoefeningen willen we enkel het denken over, het bewust worden van faciliteren. Daarnaast zal er ook ruimte zijn voor casuïstiek en oefenmogelijkheden van bepaalde interventies en technieken.

Opleiders: Alexandra De Nys & Ilke Corneillie

Alexandra De Nys werkt als klinisch psycholoog en systeemtherapeut rond relatieproblemen en identiteit met zowel koppels als individuen in haar eigen praktijk. Toen ze afstudeerde ging ze in een groepspraktijk in Roeselare werken gecombineerd met vrijwilligerswerk in een revalidatiecentrum. In 2017 startte ze haar eigen praktijk in Heule. Dit combineert ze met een job in het ziekenhuis van Waregem als obesitascoördinator. Daar ging ze aan de slag in 2022.

Ilke Corneillie heeft als klinisch psycholoog en systeemtherapeut haar eigen praktijk, psychotheek, in Roeselare. Na haar afstuderen werkte ze tien jaar in het ziekenhuis in Izegem en sinds 2012 ook in bijberoep in een groepspraktijk in Roeselare. In 2017 richtte zij psychotheek op, een therapiepraktijk waar de focus ligt op perinatale hulpvragen. Sinds 2021 combineert ze haar praktijk met een job als praktijkassistente aan de universiteit van Gent.

Beiden volgden een vierjarig postgraduaat in de systeemtherapie.

Voor wie?

De opleiding richt zich naar de brede hulpverlening: huisartsen, psychologen, therapeuten, consulenten, contextbegeleiders, leerlingbegeleiders, psychiatrisch verpleegkundigen, sociaal en maatschappelijk werkers, revalidatiecentra, pre- en postnatale zorg, palliatieve zorgn, pleegzorg, mobiel team, CLB, ... . Kortom het is voor iedereen die wil ontdekken hoe het systeemdenken hun praktijk kan verruimen. Twijfel je of het iets voor jou is? Neem dan zeker contact op met Cinthe (cinthe.lemmens@iprr.be) of mail ons: systemoverload.opleiding@gmail.com

Praktisch:

De opleiding gaat door in ARhus De Munt, De munt 8, 8800 Roeselare.

Data: 19/4/2024, 3/5/2024, 13/5/2024, 27/5/2024, 20/9/2024

Kostprijs: 700€

We starten om 9u30 en eindigen om 16u30.

Inschrijven: stuur je naam, facturatie-adres, ondernemingsnummer of btw-nummer naar cinthe.lemmens@iprr.be

Lesgever(s)

Ilke Corneillie
Klinisch psycholoog, systeempsychotherapeut
Alexandra De Nijs
Klinisch psycholoog, systeempsychotherapeut

Had je deze ook al gezien?

Deze opleidingen zouden je ook kunnen interesseren